24 May, 2019 - 02:34
Menú

Últimos 20 Comentarios

Registrarse
 


 ¿Has perdido tu contraseña?
 ¿Nuevo usuario? ¡Registrate!

Va dir...

-- Pilar Rahola, 2 de gener del 2004

Online?
Actualmente hay 10 invitados y 0 usuarios registrados en línea.

Puedes loguearte o crear una cuenta nueva aqui.

e-madrid.org

e-sevilla.org

e-valencia.org
[no title]

[no title]

[no title]

Quo vadis IVAM

EMERGENCIAS

e-norte

Otros artículos
Artículos más antiguos

  Document:

2301 lecturas 
Museu d’Art Contemporani de Barcelona

El passat divendres 18 de gener de 2008, les associacions professionals del sector de l’art es van dirigir per carta als responsables de les tres institucions que formen el Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Fundació MACBA. L’objectiu de la iniciativa és mostrar el suport dels professionals del sector a la convocatòria d’un concurs internacional per a cobrir la direcció del MACBA que ha quedat vacant com a conseqüència del nomenament de Manuel Borja-Villel com a nou  director artístic del MNCARS. La carta va signada per Carme Espinet, presidenta de l’associació de galeries d’Art Catalunya; Ignasi Aballí, president de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya; Pilar Parcerisas, presidenta de l’Associació Catalana de Crítics d’Art; i per Alejandro Sales, president de l’associació de Galeries Independents de Catalunya.
 

 Molt Honorable Senyor José Montilla Aguilera
President de la Generalitat de Catalunya

Barcelona, 18 de gener de 2008

Senyor President,
Ens dirigim a vostè com a President del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. El propòsit és contribuir amb els nostres arguments i propostes a resoldre el repte de cobrir la vacant en la direcció del MACBA originada pel nomenament de Manuel J. Borja-Villel com a nou responsable artístic del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (MNCARS).
En cap cas compartim la tesi expressada en algun mitjà de comunicació en el sentit que cobrir la direcció del MACBA sigui una cosa urgent i a resoldre en un breu termini. El funcionament ordinari i eficaç del MACBA està plenament garantit per la feina de l’actual equip científic i per la planificació de les activitats en els propers mesos. Res no justifica l’adopció d’una mesura precipitada i arbitrària. Ans al contrari, la fortalesa i estabilitat del museu permet fer front al procés amb temps, rigor i credibilitat. Ha de ser un procés exemplar que inauguri una nova manera de fer aquestes coses a Catalunya. A més d’obtenir un professional de primera línia –el millor- per a la direcció del MACBA, que és l’objectiu número u, podem aspirar a organitzar un procés modèlic, que es guanyi la simpatia i el reconeixement de la comunitat artística internacional, que projecti una bona imatge de les nostres institucions i de la nostra manera de fer.

Tampoc coincidim amb l’opinió que es manté que el model aplicat per Borja-Villel és l’únic possible o l’únic viable per al MACBA. Si bé és cert que –a diferència del MNCARS i de bona part dels museus espanyols- el MACBA ha consolidat un discurs museístic, no és menys cert que aquest no és l’únic possible, que no sigui millorable o redireccionable. Un museu amb ambició demana explorar nous camis que vagin més enllà i no una continuïtat que meni a l’esgotament.

Des del nostre punt de vista l’única manera rigorosa, satisfactòria, lògica, normal i homologada de cobrir la nova direcció del MACBA és la convocatòria i resolució d’un concurs internacional.
 
Les seves condicions bàsiques i imprescindibles són:

1). Convocatòria d’un concurs obert i internacional de presentació de candidatures amb un període de temps suficient (un mínim de seixanta dies) per assegurar la participació de professionals d’arreu.

2). Cal assegurar que la convocatòria del concurs arriba a la comunitat artística internacional a través de la difusió de les bases a les principals publicacions d’art contemporani (paper i on line).

3). A més de tenir en compte l’experiència i trajectòria dels candidats, la selecció ha de realitzar-se sobre projectes. Cada candidat hauria de lliurar un document de projecte per al futur del MACBA que contempli la seva visió i projectes sobre el context català, estatal i internacional.

4). La resolució del concurs s’ha de confiar a un jurat independent format exclusivament per experts d’aquí i de fora, d’una alta qualificació i nivell en art contemporani, sense cap participació ni ingerència política. El jurat podrà entrevistar-se amb els candidats finalistes i proposarà el guanyador/a del concurs al Consorci del MACBA que haurà de nomenar-lo formalment.

5) El consorci del MACBA hauria de formalitzar un contracte-programa amb la nova direcció, d’una durada de cinc anys prorrogables fins a dues vegades més.

Totes aquestes propostes estan incloses al “Document de Bones Pràctiques als Museus i Centres d’Art” que van redactar i pactar els diferents estaments del sector artístic i del qual n’adjunten un exemplar.

Restem a la seva disposició per ampliar o aclarir qualsevol aspecte i el saludem ben cordialment,

Carme Espinet
Presidenta d’Art Catalunya        

Ignasi Aballí
President de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya

Pilar Parcerisas
Presidenta de l’Associació     Catalana de Crítics d’Art    
            
Alejandro Sales
President de Galeries Independents de Catalunya

Martes, 22 Enero, 2008     Versión imprimible  

Technorati iconDigg icondel.icio.us iconYahoo MyWeb iconGoogle iconMeneame icon

Comentarios

Mostrar Orden
Ara TV


e-barcelona TVRelacionado

La noticia más leída en relación al tema Museu d’Art Contemporani de Barcelona:
Entrevista a Jacques Rancière

Buscar Google
Búsqueda

Llenguatge
Idioma preferido:


Traducció
interNOSTRUM
interNOSTRUM

Recomanats
Cultura de Base · FAD. Xarxes d'Opinió ·  Hamaca ·  ypsite/blog  · A-Desk.org · De La Nuez/blog  ·  Hangar  ·  Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC)  ·  e-valencia.org  ·  e-sevilla.org  ·  Technologies To The People  ·  irational.org  ·  Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya  ·  Culturas de Archivo  · 

"Fòrum Consell de les Arts"
Plataforma de la Cultura per un Consell de les Arts de Catalunya
Document nº 2 (març 2005)
Document per a l’establiment del Consell de la Cultura i de les Arts a la Generalitat de Catalunya ' (pdf)

Avui

La situació dels artistes visuals a Catalunya

Descarga gratuita

Temas

Categorías