20 Mar, 2019 - 12:57
Menú

Últimos 20 Comentarios

Registrarse
 


 ¿Has perdido tu contraseña?
 ¿Nuevo usuario? ¡Registrate!

Va dir...

-- Oriol Bohigas

Online?
Actualmente hay 13 invitados y 0 usuarios registrados en línea.

Puedes loguearte o crear una cuenta nueva aqui.

e-madrid.org

e-sevilla.org

e-valencia.org
[no title]

[no title]

[no title]

Quo vadis IVAM

EMERGENCIAS

e-norte

Otros artículos
Artículos más antiguos

  Nota de Premsa:

2691 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

A Catalunya hi ha 5..343 artistes visuals segons dades del darrer cens (2006) elaborat per l’empresa ARTImetria per encàrrec de l’AAVC. Un 66 % són homes, el 34 % dones i un 1% col•lectius. Segons un altre estudi (DeavE, AAVC 2006, amb dades del 2001) un 49% es dedica plenament a l’activitat artística, la resta la compagina amb la docència o d’altres ocupacions. Hi ha índex d’ingressos molt baixos per a activitat artística: un 52% obtenen menys de 500 € mensuals. Un 22% no té cap mena de cobertura social. Un 78 % dels artistes no signen un contracte per escrit amb els mediadors, un 17 % l’utilitzen i un 4 % segons les circumstàncies.

La principal conclusió dels estudis de l’AAVC és que hi ha una certa precarietat econòmica o –si més no-, que en aquest país és molt difícil viure de la professió artística. D’altra banda, l’absència de contractes per escrit en la majoria d’operacions genera una gran inseguretat jurídica. 


Per tal de modificar aquest escenari, l’AAVC s’ha proposat impulsar dues activitats: la Campanya de Bones Pràctiques Professionals a les Arts Visuals, que es presentarà a 10 ciutats catalanes, i el Programa de Formació Continua per a Artistes Visuals.

La campanya

La vessant pública de la campanya es presenta –durant aquesta tardor- a diverses poblacions, però s’ha estat preparant al llarg dels darrers dos anys amb la elaboració de documents i, importantíssim, el debat i l’acord amb diferents agents i mediadors. El contingut del Codi no és una declaració unilateral dels artistes, no és una taula reivindicativa dels creadors, és el resultat d’un pacte sectorial, d’un inici d’autoregulació del sector que recull les millors experiències, les que ja apliquen els millors agents i intermediaris del sector.

El primer element de la campanya és la publicació “Codi de Bones Pràctiques a les Arts Visuals”. S’han editat 3.000 exemplars. En aquests tres mesos es presentarà a les comunitats artístiques de Mataró, Olot, Granollers, Tarragona, Lleida, Vic, Sabadell, Amposta, Barcelona i Girona i ja hem iniciat la seva distribució entre els artistes catalans i tot seguit la rebran els mediadors públics i privats del món de l’art.

La publicació recull quatre documents. El primer és el que li dóna nom al llibre i que condensa o sintetitza tot el seu contingut: el Codi de Bones Pràctiques a les Arts Visuals. Es tracta de deu punts bàsics. L’abc del tracte professional i equilibrat entre les dues parts. Podem resumir-los en quatre: l’escrupolós respecte a la llibertat d’expressió, la remuneració de l’artista per la feina i dedicació professional, el respecte als seus drets d’autor i l’ús del contracte per escrit.

Els altres documents són els codis de relacions entre l’artista i els dos grans grups de mediadors, els espais de difusió artística (sales, centres, fundacions, museus) públics o privats però sense una finalitat lucrativa, i el codi de relacions entre l’artista i la galeria d’art. El quart document és una detallada guia de contractació que recull set models comentats de contractes relatius a les situacions més habituals en les que es troba l’artista en l’exercici de la seva activitat professional.

La campanya es complementa amb l’edició i distribució massiva d’un pòster que recull els deu punts del “Codi de Bones Pràctiques a les Arts Visuals”. Un display amb el mateix contingut que recorrerà els centres d’ensenyaments artístics de tot Catalunya i el seminari de Formació Continua que impartirem a les deu ciutats catalanes abans esmentades (més informació a http://formaciocontinua.aavc.net )

Un altre element de la campanya serà l’Observatori de les Bones Pràctiques Professionals a les Arts Visuals, un nou apartat de la pàgina web de l’AAVC, que puntuarà el grau d’observació i acompliment de més de cent cinquanta mediadors i agents artístics. La mateixa pàgina web oferirà la descàrrega gratuïta de tots els documents.

L’objectiu

El destinatari natural de la campanya és el mateix artista que ha de conèixer els seus drets i deures. Els ha d’incorporar en la seva activitat professional. En segon lloc ens dirigim als mediadors (responsables culturals de les administracions, directius d’espais públics o privats, comissaris d’exposicions, programadors, galeristes i marxants) que també han de fer seus els continguts. Els ciutadans, en darrer terme, que han de percebre una problemàtica que sovint queda oculta darrera les notícies de les subhastes milionàries de l’elit internacional o d’un imaginari vestit sobre la concepció romàtica i bohèmia dels artistes. Un imaginari fals que hem de modificar entre tots. Perseguim, en definitiva, crear les condicions perquè els artistes d’aquest país puguin treballar i viure dignament del seu esforç creatiu, del que aporten a la societat.

Més informació: http://bonespractiques.aavc.net

2 d’octubre de 2008


Viernes, 17 Octubre, 2008     Versión imprimible  

Technorati iconDigg icondel.icio.us iconYahoo MyWeb iconGoogle iconMeneame icon

Comentarios

Mostrar Orden
por Anonymous
en 17 oct, 2008
[ Respuesta ]

bones practiques de la aavc???
por Anonymous
en 23 oct, 2008
[ Respuesta ]

bones practiques de la aavc???
por Anonymous
en 23 oct, 2008
[ Respuesta ]

por Anonymous
en 23 oct, 2008
[ Respuesta ]

por Anonymous
en 23 oct, 2008
[ Respuesta ]

Florenci Guntín
por Anonymous
en 26 oct, 2008
[ Respuesta ]

Ara TV


e-barcelona TVRelacionado

La noticia más leída en relación al tema associació d'artistes visuals catalunya:
La Fundació AAVC refunda Hangar.

Buscar Google
Búsqueda

Llenguatge
Idioma preferido:


Traducció
interNOSTRUM
interNOSTRUM

Recomanats
Cultura de Base · FAD. Xarxes d'Opinió ·  Hamaca ·  ypsite/blog  · A-Desk.org · De La Nuez/blog  ·  Hangar  ·  Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC)  ·  e-valencia.org  ·  e-sevilla.org  ·  Technologies To The People  ·  irational.org  ·  Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya  ·  Culturas de Archivo  · 

"Fòrum Consell de les Arts"
Plataforma de la Cultura per un Consell de les Arts de Catalunya
Document nº 2 (març 2005)
Document per a l’establiment del Consell de la Cultura i de les Arts a la Generalitat de Catalunya ' (pdf)

Avui

La situació dels artistes visuals a Catalunya

Descarga gratuita

Temas

Categorías