25 May, 2019 - 06:07
Menú

Últimos 20 Comentarios

Registrarse
 


 ¿Has perdido tu contraseña?
 ¿Nuevo usuario? ¡Registrate!

Va dir...

-- Jaume Vallcorba

Online?
Actualmente hay 12 invitados y 0 usuarios registrados en línea.

Puedes loguearte o crear una cuenta nueva aqui.

e-madrid.org

e-sevilla.org

e-valencia.org
[no title]

[no title]

[no title]

Quo vadis IVAM

EMERGENCIAS

e-norte

Otros artículos
Artículos más antiguos

  Premsa: Francesc Torres rep el Premi Nacional d’Arts Visuals

1835 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunya

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) acaba d’atorgar el Premi Nacional d’Arts Visuals a Francesc Torres. Des de l’AAVC felicitem al nostre expresident i reproduïm, tot seguit l’acta del jurat. “Per l’exposició retrospectiva Da Capo, presentada al MACBA, que recull de forma exhaustiva l'evolució de la seva trajectòria, així com el seu compromís social i polític. L’exposició reflecteix la seva capacitat d'incorporar noves eines i llenguatges, així com la seva voluntat d'entendre el present sense oblidar-se del passat”.

“Les meves obres han estat sistemàticament generades per idees, esdeveniments i condicions que s’han desenvolupat o han existit fora del domini específic de l’art. L’art m’interessa com a activitat, no com a problema ni com a contingut. A causa de les meves inclinacions naturals, el punt de partida de la majoria de les meves obres són el comportament social humà, els diferents sistemes d’ordre social i la percepció del món que anomenem ideologies, les relacions formalitzades que constitueixen el quid del comportament polític i la dinàmica de poder, com també les circumstàncies i la cultura de la guerra.(...) Així cada una de les meves obres és, fins a cert punt, específica del context.”


Aquest text de Francesc Torres, extret de l’article sobre Plus Ultra, arran de la seva estada a Berlín el 1988 amb una beca del DAAD, defineix a la perfecció la seva trajectòria artística, la plasmació de la qual es va poder veure en forma d’exposició al MACBA, la temporada passada, sota el títol Da Capo.

Pioner del llenguatge de la instal•lació, Francesc Torres (Barcelona, 1948) reflexiona críticament sobre les diverses manifestacions de la cultura, la política, la memòria i el poder a través de les seves instal•lacions multimèdia, que li concedeixen un lloc singular en l'art de les últimes dècades. La retrospectiva que va presentar al MACBA incloïa una selecció d'obres fetes des de finals dels anys seixanta fins al moment actual, amb peces de producció recent. A més, aquesta exposició va abastar altres aspectes inèdits o poc coneguts de la seva obra, com per exemple la influència de la pràctica poètica i, de manera destacada, la importància del dibuix i del treball sobre la imatge que vincula Torres amb el llenguatge de la pintura.

Francesc Torres ha desenvolupat la major part de la seva carrera fora d'Espanya: a finals dels anys seixanta treballa a París amb l'escultor d'origen polonès Piotr Kowalski; entre 1972 i 2002 s'estableix als Estats Units, on fa gran part de les seves instal•lacions, i a finals dels vuitanta treballa durant de dos anys a Berlín. Aquest factor, determinant per a la construcció del seu discurs, explica perquè la seva obra ha estat molt poc difosa al nostre país, tot i la seva contínua participació en la vida cultural com a assagista i articulista en diaris i revistes.

L'obra de Torres és essencial per revelar una mena de continuïtat de les pràctiques d'avantguarda durant els anys vuitanta i noranta, aspecte que sovint han qüestionat els mitjans, les institucions i el mercat. Si en els anys seixanta, les pràctiques d'avantguarda van formular els primers exemples de crítica institucional i en els vuitanta els artistes van optar per fer obres per al museu com a mitjà per fugir de les pressions i els condicionaments del mercat, la seva producció, en canvi, s'ha situat a cavall d'aquestes dues posicions. D'una banda, Torres ha utilitzat l'espai de les institucions culturals com a suport i mitjà per vehicular l'anàlisi sobre els vincles entre ideologia, poder i submissió. De l'altra, la seva obra explicita una declaració sobre la posició de l'artista davant de la societat: la relació entre individu i col•lectivitat, el paper del discurs polític respecte a l'acció social i el conjunt de creences rebudes que conformen un pensament col•lectiu determinat. Per això, Torres recupera les tècniques més efectives inventades a principis del segle XX i perfeccionades pels artistes d'avantguarda, com John Heartfield i Josep Renau, o més enllà, per Francisco de Goya i Honoré Daumier. L'artista no només representa la realitat que l'envolta, sinó que es proposa canviar-la.

El 2007, en col•laboració amb l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica(ARMH), Francesc Torres va localitzar una fossa comú a la zona de Burgos. Un cop identificada, Torres va fotografiar tot el procés de recuperació dirigit per un grup d’arqueòlegs, antropòlegs, metges forenses de la Universitat de Madrid i del País Basc amb l’ajut de voluntaris d’arreu d’Espanya, Portugal, Regne Unit i Holanda. El resultat d’aquest treball es va exposar a l’International Center of Photography de Nova York (ICP), sota el títol Dark Is the Room Where We Sleep: A Project by Francesc Torres, del 26 de setembre de 2007 fins al 6 de gener de 2008, 49 fotografies i un objecte: un rellotge de butxaca sense manetes que marquin el temps que va ser enterrat amb el seu propietari. Aquesta exposició també es va veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i va formar part de l’antològica Da Capo al Macba.
www.macba.cat


http://www.vilaweb.tv/?video=5244
Miércoles, 08 Julio, 2009     Versión imprimible  

Technorati iconDigg icondel.icio.us iconYahoo MyWeb iconGoogle iconMeneame icon

Comentarios

Mostrar Orden
Ara TV


e-barcelona TVRelacionado

La noticia más leída en relación al tema associació d'artistes visuals catalunya:
La Fundació AAVC refunda Hangar.

Buscar Google
Búsqueda

Llenguatge
Idioma preferido:


Traducció
interNOSTRUM
interNOSTRUM

Recomanats
Cultura de Base · FAD. Xarxes d'Opinió ·  Hamaca ·  ypsite/blog  · A-Desk.org · De La Nuez/blog  ·  Hangar  ·  Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC)  ·  e-valencia.org  ·  e-sevilla.org  ·  Technologies To The People  ·  irational.org  ·  Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya  ·  Culturas de Archivo  · 

"Fòrum Consell de les Arts"
Plataforma de la Cultura per un Consell de les Arts de Catalunya
Document nº 2 (març 2005)
Document per a l’establiment del Consell de la Cultura i de les Arts a la Generalitat de Catalunya ' (pdf)

Avui

La situació dels artistes visuals a Catalunya

Descarga gratuita

Temas

Categorías