16 Feb, 2019 - 03:23
Menú

Últimos 20 Comentarios

Registrarse
 


 ¿Has perdido tu contraseña?
 ¿Nuevo usuario? ¡Registrate!

Va dir...

--

Online?
Actualmente hay 51 invitados y 0 usuarios registrados en línea.

Puedes loguearte o crear una cuenta nueva aqui.

e-madrid.org

e-sevilla.org
[no title]

[no title]

[no title]

[no title]

[no title]

e-valencia.org
[no title]

[no title]

[no title]

Quo vadis IVAM

EMERGENCIAS

e-norte

Otros artículos
Artículos más antiguos

  Premsa:

2602 lecturas 
Consell de les Arts
El nou president del Consell de les Arts va parlar ahir dels seus projectes per reforçar l'organisme a la Tribuna Ateneu
21/01/10 02:00 - Barcelona - maria palau  elpunt.cat

Dos mesos i mig després d'haver accedit a la presidència del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), Francesc Guardans va trencar ahir el seu silenci en un dinar convocat per l'Ateneu Barcelonès que va reunir la flor i nata del món cultural. Amb un discurs preparat i molt mesurat, Guardans va admetre que el naixement del Conca, amb totes les expectatives que havia generat, ha estat decebedor per les polèmiques suscitades pel seu antecessor, Xavier Bru de Sala, a qui no va anomenar en cap moment tot i les múltiples referències, més o menys encobertes però totes elegants, que va fer a la seva etapa. Al final del dinar, alguns dels assistents van retreure a Guardans el poc entusiasme amb què havia exposat el seu projecte de present i futur per al Conca.

Francesc Guardans va demanar al seu amic Juan José López Burniol que obrís i tanqués la seva conferència a la Tribuna Ateneu, que es va celebrar a l'Hotel Rívoli Ramblas. Dels vells amics un n'espera sempre els millors elogis, és clar, però també bons consells, malgrat que sovint no són els que un voldria escoltar. L'amic notari en va repartir a parts iguals, d'elogis i de consells. «Francesc, escolta aquesta dita anglesa: ‘Per fer truites cal trencar ous.'»


Ahir, en el concorregut dinar de l'Ateneu, alguns assistents van trobar a faltar una mica més de trencadissa en la conferència de Guardans, que no era una conferència qualsevol sinó el seu primer discurs públic de presentació com a líder del Conca. En acabar el dinar, petits grupets de gent ho lamentaven en veu baixa. D'altres sí que es van atrevir a dir-li a la cara, i de tots, el més explícit va ser Josep Serra, el director del Museu Picasso. «[En el teu discurs] hi he trobat a faltar entusiasme. O no s'ha transmès», li va etzibar Serra. Poca autocrítica, falta de visió de projectes culturals a llarg termini... «La legitimitat es guanya», va sentenciar Serra.

Guardans, que ja abans havia sentit retrets de Daniel Martínez –el president de Focus, segons el qual el Conca no s'acaba de pronunciar amb rotunditat sobre qüestions culturals rellevants–, i, amb embolcall bromista, del crític d'art Daniel Giralt-Miracle –«has sigut molt britànic i poc llatí»–, va dir que d'entusiasme no li'n falta ni un bri, però que el seu estil és aquest: «Et repto a demostrar que tens més entusiasme que jo. El que passa és que jo no sóc home de provocar conflictes.»

Guardans es va presentar certament com un home elegant, refinat, mesurat i poc rancorós, com a mínim de cara a la galeria, amb tot el que s'ha viscut al si del Conca–ell i la resta de consellers molestos amb la manera de fer «autoritària» de Bru de Sala–, tot i que conscient del mal que s'ha fet a la institució en els seus primers mesos de vida. «No hem començat del tot bé. S'han produït situacions que, evidentment, ens agradaria haver evitat. Però això també ens ha fet ser més humils», va reconèixer. Va concloure dient que el desagradable episodi «s'ha tancat amb el relleu a la presidència». I fins i tot hi va saber trobar la part positiva: «Aquest naixement tan accidentat ens ha donat més visibilitat de la que hauríem tingut.»

Sense anomenar en cap moment el seu antecessor, Guardans sí hi va voler marcar distàncies, i grans, justament d'estil. «Hem tingut i tenim molt bona sintonia amb la conselleria de Cultura», va remarcar. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, a qui Bru de Sala va culpar de tots els mals del Conca, era present ahir al dinar.

Ara bé, això no vol dir que Guardans no comparteixi les reivindicacions que Bru de Sala va dir que eren les seves raons per renunciar al càrrec. En són tres: més recursos econòmics –l'increment del pressupost per a aquest any «és insuficient»–, més autonomia –«hem de protegir el Conca de les vicissituds polítiques futures»– i una seu pròpia. Quant a la llei i respecte a l'autonomia, Guardans va revelar que ara es pot donar la situació que per un ajut denegat pel Conca es presenti un recurs a la conselleria de Cultura. «Això s'ha de canviar i ràpidament», va subratllar.

Reivindicacions al marge, Guardans va detallar en què treballa en l'actualitat el Conca. Per exemple, un informe exhaustiu de l'estat de la cultura, que estarà llest abans de l'estiu. Guardans va explicar que s'enviarà un qüestionari a representants de tots els sectors, per tal que les conclusions de l'informe recullin les preocupacions i les inquietuds de «la base» del món cultural. «Volem que sigui un gran exercici de participació del món de la cultura», va emfasitzar.

També s'ha començat a elaborar un pla estratègic per als pròxims cinc anys que instaurarà una nova manera de concedir els ajuts a la creació. La política dels ajuts es renovarà, però de moment és una incògnita quines noves direccions prendrà. Guardans sí va avançar ahir que s'estan estudiant «fórmules de partenariat», sense especificar, però, si es vol involucrar més partenaires a part del Conca i del mateix creador. També va dir que es notificarà més de pressa la concessió o no dels ajuts i que s'exigirà als beneficiats que facin «més visibles» els diners públics que s'han invertit en el seu projecte. També va defensar, tot i les múltiples veus que hi ha en contra, que els experts que contracta el Conca per decidir els ajuts continuaran sent secrets, «per evitar pressions». El pla estratègic es presentarà a final d'any.

Amb relació als ajuts, Guardans va informar que, l'any passat, dels 1233 projectes que es van presentar, 447 van ser aprovats; en comparació amb el 2008, hi aspiraven 978, dels quals 428 sí van rebre ajut. L'any passat, el pastís dels ajuts (9 milions en total) se'l van repartir, per sectors, la dansa (3,2 milions, el més subvencionat); les arts visuals (2,2), la música (1,06), el teatre (937.000), el pensament contemporani (584.000), el circ (575.000) i l'audiovisual (429.000).
Jueves, 21 Enero, 2010     Versión imprimible  

Technorati iconDigg icondel.icio.us iconYahoo MyWeb iconGoogle iconMeneame icon

Comentarios

Mostrar Orden
por Anonymous
en 21 ene, 2010
[ Respuesta ]

por Anonymous
en 21 ene, 2010
[ Respuesta ]

por Anonymous
en 21 ene, 2010
[ Respuesta ]

incompatibilitats?
por Anonymous
en 23 ene, 2010

Com pot ser que la Pilar Parcerisas estigui en tots els concursos de jurat?

no hi ha incompatibilitats?

[ Respuesta ]

por Anonymous
en 27 ene, 2010
[ Respuesta ]

Legitimidad
por Anonymous
en 27 ene, 2010
[ Respuesta ]

por Anonymous
en 27 ene, 2010

patinas un poco, si tienes pruebas ya sabes...

[ Respuesta ]

Ara TV


e-barcelona TVRelacionado

La noticia más leída en relación al tema Consell de les Arts:
Un plenario unipersonal

Buscar Google
Búsqueda

Llenguatge
Idioma preferido:


Traducció
interNOSTRUM
interNOSTRUM

Recomanats
Cultura de Base · FAD. Xarxes d'Opinió ·  Hamaca ·  ypsite/blog  · A-Desk.org · De La Nuez/blog  ·  Hangar  ·  Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC)  ·  e-valencia.org  ·  e-sevilla.org  ·  Technologies To The People  ·  irational.org  ·  Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya  ·  Culturas de Archivo  · 

"Fòrum Consell de les Arts"
Plataforma de la Cultura per un Consell de les Arts de Catalunya
Document nº 2 (març 2005)
Document per a l’establiment del Consell de la Cultura i de les Arts a la Generalitat de Catalunya ' (pdf)

Avui

La situació dels artistes visuals a Catalunya

Descarga gratuita

Temas

Categorías