19 Feb, 2019 - 11:42
Menú

Últimos 20 Comentarios

Registrarse
 


 ¿Has perdido tu contraseña?
 ¿Nuevo usuario? ¡Registrate!

Va dir...

Debemos reclamar el derecho al arte para recuperar el gusto por su lectura

-- Alberto Manguel, CCCB

Online?
Actualmente hay 59 invitados y 0 usuarios registrados en línea.

Puedes loguearte o crear una cuenta nueva aqui.

e-madrid.org

e-sevilla.org
[no title]

[no title]

[no title]

[no title]

[no title]

e-valencia.org
[no title]

[no title]

[no title]

Quo vadis IVAM

EMERGENCIAS

e-norte

Otros artículos
Artículos más antiguos

  Text d'autor:

4341 lecturas 
associació d'artistes visuals catalunyaAntoni Tàpies va ser un dels socis fundadors –l’any 1980- de la Federació Sindical d’Artistes Plàstics (FSAPC) amb el carnet número 7 i a l’actualitat era el president d’honor de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC).

En aquestes tres dècades de col·laboració Tàpies ha mantingut un constant recolzament a les iniciatives de l’associació, signant –cada vegada que se li demanava- un manifest per denunciar una obra censurada o un atac a la llibertat d’expressió, en defensa de l’ensenyament de les arts plàstiques i visuals a l’escola secundaria, per la millora dels drets d’autor o per exigir un canvi de rumb a les politiques culturals.

La condició social de l’artista va ser un tema recurrent en els seus escrits. És el cas, per citar-ne un, de l’article “El dret d’exposició de l’artista” que va publicar a La Vanguardia el 9 de març de 1987 i que, posteriorment, va recollir en el llibre “El valor de l’Art” (Editorial Empúries, Barcelona 1993), de suport de les esmenes que l’antiga FSAPC va presentar al projecte  de Llei de Propietat Intel·lectual i, més concretament, en defensa del dret moral de l’artista a decidir sobre l’exhibició pública de la seva obra i a oposar-s’hi per raons politiques o ideològiques.


A les trobades que s’anaven celebrant a la seva casa i estudi del carrer de Saragossa, amb els presidents Daniel Argimon, Lluís Bosch, Sergi Aguilar i i d’altres membres de l’associació ens detenien a comentar aspectes i compartir opinions sobre la situació política, cultural, artística i les propostes de l’associació.

El 1987 va crear el logotip dela FSAPC. L’any 1989 va il·lustrar la coberta del llibre “Art i Dret”, el primer recull de teoria jurídica relacionada amb les arts plàstiques que va editarla FSAPCi publicarla Generalitatde Catalunya. L’any 2002 va cedir el quadre “Simetria” a la col·lecció de l’AAVC,  que –junt amb d’altres donacions de destacats artistes- van avalar un crèdit per a l’adquisició de la primera estació digital de vídeo d’Hangar i que, un cop saldat, va permetre constituir el fons patrimonial dela Fundació AAVC.Ara no fa ni tres setmanes que un camió va recollir aquesta obra del seu estudi per transportar-la i dipositar-la en préstec al Museu Morera de Lleida. En els últims temps i amb la inestimable col·laboració d’en Miquel Tàpies, el contacte entre l’AAVC i l’artista es va mantenir, fa poc més d’un any, Tàpies va realitzar el cartell “Artistes visuals 30 anys” per celebrar l’aniversari de l’associació.

Quan una figura cultural recolza públicament la causa d’un moviment social, aquest experimenta un gran salt. Augmenta l’atenció de la pròpia comunitat, de la societat en general, dels mitjans de comunicació o de les administracions públiques i tothom percep més clarament la problemàtica d’aquell col·lectiu. Està més a prop d’aconseguir els canvis i millores que es proposa.

La lluita per la dignificació de l’artista és –si més no per a nosaltres- és la causa del nostre moviment. En aquest sentit, Antoni Tàpies ha estat sempre al nostre costat. Ha estat una de les nostres figures culturals com ha van ser Ràfols Casamada, Guinovart, Henández Pijuan als qui avui també recordem amb afecte.

A unes improvisades i oportunes declaracions de Joan Fontcuberta a l’agència Europa Press, poques hores després de la mort de Tàpies, l’actual president de l’associació ha dit: “lamento molt la mort d’Antoni Tàpies i vull destacar el seu esperit de compromís i solidaritat amb els seus col·legues de professió. Vull ressaltar la seva activitat social paral·lela a l’artísca. Era una persona generosa, sempre atenta a les necessitats del col·lectiu d’artistes. Ha estat un model en la creació i en la innovació, però també en la seva dedicació a les causes socials i polítiques”

Moltes gràcies Antoni Tàpies.

Florenci Guntín

Secretari General de l’AAVC
Jueves, 09 Febrero, 2012     Versión imprimible  

Technorati iconDigg icondel.icio.us iconYahoo MyWeb iconGoogle iconMeneame icon

Comentarios

Mostrar Orden
Ara TV


e-barcelona TVRelacionado

La noticia más leída en relación al tema associació d'artistes visuals catalunya:
La Fundació AAVC refunda Hangar.

Buscar Google
Búsqueda

Llenguatge
Idioma preferido:


Traducció
interNOSTRUM
interNOSTRUM

Recomanats
Cultura de Base · FAD. Xarxes d'Opinió ·  Hamaca ·  ypsite/blog  · A-Desk.org · De La Nuez/blog  ·  Hangar  ·  Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC)  ·  e-valencia.org  ·  e-sevilla.org  ·  Technologies To The People  ·  irational.org  ·  Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya  ·  Culturas de Archivo  · 

"Fòrum Consell de les Arts"
Plataforma de la Cultura per un Consell de les Arts de Catalunya
Document nº 2 (març 2005)
Document per a l’establiment del Consell de la Cultura i de les Arts a la Generalitat de Catalunya ' (pdf)

Avui

La situació dels artistes visuals a Catalunya

Descarga gratuita

Temas

Categorías